ohmydogkutyakozmetika.hu

Kutyák lakásba

Kutya húzza a fenekét a földön

Kutya húzza a fenekét a földön

8 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Szerintem már mindenki látott ilyet akinek van kutyája, de az is akinek nincsen. Vicces látvány szokott lenni és jókat is lehet rajta nevetni, mikor a kutya “szánkázik”, de nem árt ha erre odafigyelünk és kicsit utánanézünk a problémának.

Miért húzza a fenekét a kutya

Annak, hogy miért húzza a fenekét a kutya több oka is lehet, itt én most a azokat sorolom fel amik a leggyakrabban előfordulnak:

 • Bűzmirigy problémák
 • Férgek
 • Idegen anyag az ürülékben
 • Allergia
 • Etetés beli problémák
 • Csimbókok a szőrben

Mint felelős gazdi miután észrevetted, hogy mit csinál a kutyus kérlek kezdj utánajárni a problémának. Semmiféleképpen ne büntesd meg a kutyádat – itt fontos, megjegyezni, hogy akkor se büntesd meg kutyusodat ha ezt éppen az új szőnyeggel teszi.

Miután láttad a kutyádat akció közben mindenképpen nézd át kicsit a végbélnyílása körül, hogy mi lehetett a probléma.

Az, hogy mit jelent ha a kutya húzza a fenekét a földön a következőkben igyekszünk rá választ találni.

Bűzmirigy problémák

A bűzmirigyek a kutya végbélnyílásának két oldalán találhatóak, a benne lévő sejtek felelősek a jellegzetes szagú és olajszerű áttetsző folyadék (normál esetben áttetsző) termeléséért.

A váladéknak több funkciója is van, szolgálhat területjelölésre vagy amikor egymás pátsóját szimatolják a kutyák ennek az illatából mindent megtudnak amire szükségük van a másik kutyáról.

Sajnos a bűzmirigy okozhat súlyos egészségügyi problémákat is, leggyakrabban a bűzmirigy gyulladása fordul elő a kutyáknál.

A bűzmirigy gyulladása a mirigyből kivezető csövek elzáródásával kezdődik, ennek következtében a váladék felgyülemlik. Ettől a ponttól kezdve csak idő kérdése, hogy elszaporodjanak benne a baktériumok és a kutya számára is kellemetlen érzést okozzon.

Férgek

A másik leggyakoribb probléma amiért húzza a fenekét a földön, hogy férges (kérlek itt ügyelj arra, hogy a férgességnek lehetnek más tünetei is hasmenés, hányás és étvágytalanság).

A legismertebb a galandféreg a gazdik körében – azért javasoljuk, hogy időnként a féreghajtó nem árt a kutyusnak, mert ennek a féregnek a legelső stádiumban nincsenek tünetei.

Amennyiben van rá lehetőséget 3 havonta látogass el egy állatpatikába féreghajtót vásárolni ezzel sok kellemetlenségtől mentheted meg kedvencedet.

Kérlek ne engedd kutyusodnak, hogy sétáltatás közben megegye másik kutya ürüléket. Természetesen ez esetben a többi kutyára is kell gondolni így kérlek te is szedd össze kutyád után a kutyapiszkot.

Idegen anyag az ürülékben

Természetesen az is előfordulhat, hogy megeszik valami olyan anyagot a kutya amit nem tud megemészteni.

Amit én eddig személyesen láttam, hogy egy zacskó került elfogyasztásra. Ezt a kutya nem tudja megemészteni és abban a formában távozik az állatból ahogy az bement.

Ebben az esetben a kutya végbeléből lóg ki egy ideig a zacskó és sajnos ő ezt csak radírozással tudja megoldani.

Allergia

Kedvencünk is lehet allergiás, a leggyakoribb allergiát kiváltót tényezők kutyáknál:

 • Étel
 • Bolhák
 • Pollen
 • Penész
 • Gyógyszerek

Ezek közül talán az étel és a gyógyszer allergiát a legegyszerűbb észrevenni amennyiben figyeljük kedvencünket.

Az ételallergiát könnyedén kiszűrhetők amennyiben változtatunk a kutya étrendjén. Amennyiben az étrend megváltoztatása nem vezet eredményre forduljunk állatorvoshoz.

Természetesen a gyógyszerre adott reakciót alaphelyzetben is figyelni kell a kutyáknál.

Etetés beli probléma – csípős fűszeres ételek – hasmenés

A kutya gyomra is lehet ugyanolyan érzékeny, mint az embereké. Figyelnünk kell, hogy milyen ételt kap meg esetlegesen az asztalról. Itt elsődlegesen arra célzok, hogy mennyire fűszeres az adott étel.

Amennyiben csípős ételt kapott előfordulhat, hogy csípi a kutya végbélnyílását. Ezt szeretné orvosolni a radírozással.

Kutyatápokkal kapcsolatos tanács: a kutyatáp minőségének megkérdőjelezése, amennyiben a rossz minőségű a kutyatáp lágy és vizes széklet jön létre.

Ennek következménye, hogy nem tud megfelelően nyomást gyakorolni a bűzmirigyekre így az kevésbé vagy egyáltalán nem ürül a széklettel.

Ez esetben a mirigyváladék felgyülemlik amely ismét a mirigy gyulladásához vezethet.

Mire figyelj táp vásárlásakor:

 • Tartalmazzon több féle fehérjét.
 • Legyen benne elegendő rost.
 • A táp összetevői közt ne legyen túlnyomó a kukorica, búza, rizs vagy szója.

Csimbókok a szőrben

Természetesen előfordulhat, hogy nem úgy sikerül a székletürítés, mint ahogy azt a kedvencünk tervezte. Bizony…előfordulhat, hogy beleragad a szőrébe, főleg akkor ha nincs megnyírva rendesen ezen a tájon.

Ez esetben nem árt ha segítünk rajta egy nedves törlőkendővel.

Mikor fordulj állatorvoshoz

Amennyiben nem sikerült rájönni otthon, hogy mi a probléma és nem ételallergiáról van szó akkor haladéktalanul állatorvoshoz kell fordulni kedvencünkkel.

Hogyan előzd meg a szánkázást

A legegyszerűbb és legjobb módja a megelőzésnek, hogy néha kap a kedvencünk féreghajtót. Nem kell minden hónapban adni neki elegendő 3 havonta.

 

Hírlevél feliratkozás

Amennyiben szeretne 10% kedvezményt kapni a kutyusom.hu kutyafelszereléssel foglalkozó webáruházban kérem iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés megosztása

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Kapcsolódó bejegyzések