Kutyafürdetés, szárítás, fésülés és kefélés

A kutyakozmetikát sokan félreértik, és azt hiszik, hogy felesleges szépítkezésről, cicomázásról van szó. Ez azonban nagy tévedés. A kutyakozmetika ugyanis az esztétikus kinézet mellett a kutyusok egészségével és közérzetével is foglalkozik. Az ápolás, az ápoltság nem csak a kinézetet és a szépséget foglalja magába – ha így van ez az embernél, miért lenne ez másképp a kedvenceknél. Az ápolt kedvenc sokkal jobban is érzi magát, boldogabb, felszabadultabb és biztonságban is érzi magát, hiszen tudja, hogy gazdija törődik vele. Az ápolt szőrzet, az ápolt bunda pedig a kutyus számára egészséges környezetet is teremt, amelyet elkerülnek a baktériumok, kórokozók.

A kutyakozmetika része a fürdetés, a szárítás, a fésülés és a kefélés is, tehát azok, amelyek a szőr ápoltságával foglalkoznak.

A kutyakozmetika a több évszázadra nyúlik vissza. Míg régen kizárólag a haszonelvűséget tartották szem előtt a kutyák ápoltsága szempontjából, ma már emellett az esztétika is előtérbe került. Amióta a kutyák kedvencekké is váltak, kapott nagyobb figyelmet az esztétika is. A 20. század óta, amióta kiállítások is léteznek a kedvencek számára igen fontossá vált a kutyaszépítkezés.

A kutyafürdetés, a szárítás és a kutya szőrének fésülése, kefélése azonban a házi kedvenceknél is rendkívül fontos. A tiszta és ápolt kutyus egyértelműen sokkal jobban érzi magát, mint aki piszkos, koszos, és akinek a szőre elhanyagolt, bozontos stb. A kutyát sokszor ezek a tényezők akadályozzák is a mozgásban, beleakadhatnak dolgokba, beleragadhatnak dolgok stb. Ezért is nagyon fontos, hogy kutyusunk a megfelelő ápoltságban részesüljön, amelyet szakember nyújthat számára. A kutyus érzi a gondoskodást, így még boldogabb és teljesebb életet élhet, sőt, egészségét is megőrizzük azzal, hogy óvjuk bundájának tisztaságát.