Kutya trimmelés

A trimmelés egy fontos kutyaszőrápolási technika, amely nem összetévesztendő a nyírással. A trimmelés által lesz a házikedvenc bőre és szőre egészséges és ápolt. A kutya trimmelés tulajdonképpen azt jelenti, hogy az elhalt szőrszálakat eltávolítjuk, amely után az új szőr növekedése könnyebben elindul és egészségesebb bundája lehet a kutyának. A jellegzetes szőrminőség elérése érdekében fontos a megfelelő ápolás, amely némely kutyafajta esetében a trimmelést jelenti.

Trimmelés ugyanis nem végezhető el minden típusú, minden fajtájú kutyán, a kutyafajták szőre ugyanis nem egyforma. Trimmelhető szőrtípus a drótos, a szálkás és a vegyes szőrtípus.

A drótos szőrzetű kutyafajtákat egy időszakosan megjelenő aljszőr és a kemény fedőszőr jellemzi. Náluk a trimmelést akkor kell végezni, ha a szőrzet hullámossá válik, így a fedőszőr könnyen eltávolítható és ezzel frissíthető.

A szálkás szőrzetű kutyák is kemény fedőszőrzettel és időszakosan megjelenő aljszőrzettel rendelkeznek. Ebben az esetben azonban az érett szőrnek egyenes szálúnak kell lennie ahhoz, hogy a kutya trimmelés elvégezhető legyen. Mivel a szőrzetnek csak egy része trimmelhető, így a vedlés periodikus. Kéthavonta érdemes elvégeztetni.

A vegyes szőrtípusra a szetterek, a spánielek és a hosszú szőrű tacskók tartoznak. Náluk az egyenes szőrfelületet kezeli trimmeléssel a kozmetikus, a fedő- és az aljszőrzet sem trimmelhető.

Természetesen még a fajtákon belül is mutatkoznak eltérések a trimmeléssel kapcsolatban, ezért is nagyon fontos, hogy a megfelelő szakemberre bízza kedvencét. A gyapjas szőr például alkalmatlan erre az eljárásra és idős kutyáknál is inkább kerülni szokták a trimmelést. A fiatal, kiállításra is alkalmas kutyáknál azonban rendkívül fontos a trimmelés, hiszen egyrészt így válhat bőrük egészségessé, szőrük pedig megfelelően ápolttá és fényessé.