Kutya körömvágás

A kutya körömápolással kapcsolatban még mindig nagyon sok kérdés merül fel a gazdikban. A legtöbben még azzal kapcsolatban is kétkednek, hogy ténylegesen fontos-e levágniuk a kutyus körmét. A válasz igen, hiszen a körömápolás sok szempontból fontos.

A kutya körömvágás nem csak szépészetileg fontos, de egészségügyi szempontok miatt sem elhanyagolható. Sokan azzal érvelnek, hogy a kutya körme a megfelelő méretűre kopik a mindennapi játékok és teendőik alatt, ez azonban nem teljesen igaz. A kiskutyák például – 3-4 hónapos korugik – nem teljes mértékben azt az életet élik, mint felnőtt társaik, ami azt jelenti, hogy például a körmük sem úgy kopik. A körömvágást ebben az esetben fontos kozmetikussal vagy állatorvossal végeztetni.

A kutya körömvágásra felnőtt korban is szükség van, főleg abban az esetben, ha a mancsok nem teljesen és megfelelően zártak. A felnőtt kutyusoknál érdemes ellenőrizni, hogy hány karom van a mellső és a hátsó lábakon, hiszen sok kutyafajtánál nem csak 4, de az 5. – farkaskaromnak is nevezett – karom is megtalálható. Mivel ez a karom nem érinti a talajt, így nagyon fontos, hogy azt a körmöt mindig levágjuk. Hasonlóan a kicsi kutyákhoz, az idősebb ebek karma sem kopik olyan mértékben, mint az egészséges és fitt társaiké. Ez azt jelenti, hogy az ő körmüket is a gazdinak kell ápolni, illetve biztosítani a kutyus számára a megfelelő körömápolást.

A rendszeres körömápolással egyébként megvédi kutyáját a felesleges sérülésektől, amelyeket a túl nagy karom okozhat, illetve a lábujjak közé szorult idegen testeket is észreveheti és eltávolíthatja. A körömápolás különösen fontos azon kutyusok esetében, akik a házban élnek, hiszen az ő karmuk egyáltalán nem úgy kopik, mint kint futkározó társaiké. A túl hosszú karom egyébként még a kutyus járását is képes kényelmetlenné tenni, a berepedezett karom gyulladásokat okozhat, de akár el is fertőződhet, ha nem törődik a kutyus körmeivel.