Kutya bűzmirigy kinyomása, ürítése és kezelése

A kiürületlen végbél körüli mirigyek, a gyulladás és az elváltozás rendkívül kellemetlen érzést és fájdalmat jelent a kutyusok számára. Amikor a kedvencnek nincs semmi baja, akkor a mirigyek maguktól ürülnek. Sokszor ez az oka annak, hogy sok gazdi nem is tud ezeknek a mirigyeknek a létezéséről és működéséről, így nem szembesülnek a gyulladás problémájával sem, ami manapság egyre elterjedtebb probléma.

A mirigyek normál állapotban tehát könnyen ürülnek, amikor azonban gyulladás lép fel, akkor a mirigykivezető cső elzáródása következik be. Ez megakadályozza az ürülést, és mivel a váladék nem tud távozni a testből és tovább termelődik, így a probléma egyre súlyosabbá válik – természetesen csak a megfelelő kezelés hiányában.

A bűzmirigyet manuális is ki lehet üríteni, az enyhébb esetekben az antibiotikumos kezelés is elégnek bizonyul. Amikor a bűzmirigy problémájával találkoznak a gazdik, akkor érdemes azonnal felkeresniük állatorvost vagy kutyakozmetikust, aki képes szakszerűen, manuális úton eltávolítani a bűzmirigyeket, kiüríteni azokat és a megfelelő kezelés mellett újra egészségessé tenni kutyusukat.

A bűzmirigy problémáját általában a kutyus viselkedésén lehet észrevenni. A bűzmirigy gyulladását elsősorban az jelzi, ha a kutyus húzza a fenekét a földön. Ekkor érdemes ellenőrizni a bűzmirigyeket és állatorvoshoz fordulni, ha mi magunk nem szeretnénk kinyomni a mirigyeket. Súlyosabb esetekben a kutyusok szőre is hullik, akár viszketnek is, nem jól ürítenek.

Fontos, hogy a bűzmirigyeket megfelelően kezeljék, hiszen így megóvhatja kedvencét egy kellemetlen és hosszan tartó betegségből.